De laatste dag voor het vertrek naar Dusseldorp lees ik nog eens alles na wat Koos en Peter hebben geschreven tijdens de correspondentie en lees ook het rapport van koos zijn behandeling \van de mes-dag kliniek.En kom tijdens het lezen nogal wat fouten over een behandeling in een TBS kliniek tegen.

 Het grotendeels van ons leven zeggen we niet wat we willen zeggen of wat we moeten zeggen. We praten in code en versturen kleine berichtjes.
Nu wil ik eens uitvoerig ingaan over het contact met Koos Hertogs..Toen ik begon met contact op te nemen met Peter R de Vries dacht ik: Vissen kan je op twee manieren. Je gooit een net of hengel uit en je hoopt wat je vangt. Of je kies het juiste aas en zorgt dat je het vangt. Simpel maar effectief. Ik kreeg niet alleen Koos en Peter aan het praten. ( Over Peter later meer ) maar kreeg ook een goed inzicht hoe alles te werk gaat, zowel bij Peter en Koos.

Het inzicht wat Koos mijn gaf. Is dat hoe Koos zijn behandelaars op het verkeerde been kon zetten. Het is een Nederlands gebruik om te denken dat alles straks weer beter gaat dat alle dingen verbeterd kunnen worden, dat we alles kunnen bereiken als we maar goed ons best doen. Na wat ik heb gezien en gehoord ben ik een stuk pessimistischer geworden over hoe en wat betreft rehabilitatie van bepaalde soorten criminelen. Wat ze als kind hebben meegemaakt is vaak gruwelijk. Wat mijns inziens niet hoeft te betekenen dat ze op latere leeftijd het criminele pad moeten gaan bewandelen. Wat psychiaters en advocaten en rechters ons graag doen willen geloven. Een goed gedrag en volmondig mee werken in een kliniek of gevangenis dat, dat nou niet een voorbode is voor een acceptabel gedrag in de buiten wereld,
.
Hoe vaak is het naar ontslag of verlof begeleid verlof niet fout gegaan! Gedetineerden en of TBS patiënten gedragen zich als een model gevangenen. Zij spelen met het regiem. Ze zijn rustig, terug getrokken ze doen wat ze voor geschoteld krijgen en vallen niemand lastig..Maar wat ik ontdekt en niet alleen ik. is dat gevaarlijkheid situatie gebonden is. Als je iemand laat wonen in een strak gereorganiseerde leef gemeenschap waar ze geen keuze hebben zullen zij zich voorbeeldig gedragen. Maar!! als je een van die personen terug zet waar hij zich beroerd heeft gevoeld dan zal het gedrag snel veranderen.
Ik wil niet zeggen dat inrichting psychiaters en andere logen in de geestelijks gezondheid zorg. Er op uit zijn om levens gevaarlijke en ongeneeslijke criminelen de straat op te sturen, waar ze wederom opnieuw veel leed kunnen aanrichten. Wat ik echter wel wil beweren is dat in veel gevallen zij onvoldoende op de hoogte zijn van de patiënten die ik ook heb aangehoord en gezien en dat ze daarom niet altijd tot een verantwoord oordeel kunnen komen zelfs al hebben ze forensische ervaring.dan nog is dat vaak beperkt tot een gebied en baseren zij daar hun oordeel op.
Het probleem is, en ik praat uit ervaring. Zo wel tijdens mijn detentie heb ik veel dossier gelezen van medegedetineerden.Toen ik zes maanden op de IBA en BZA werkte als reiniger. Op de BZA  zitten de verkrachters,pedofielen en kindermoordenaars. Als je dan zo dossier mag lezen van zo persoon.  Een dossier van Aalt Mondria Die in 1997 gedetineerd zat Op de Noordsingel. Omdat hij onhandelbaar was in de kliniek. En dan leest dat hij al meerdere geweld delicten  op zijn naam heeft staan. En meerdere keren al is veroordeeld tot TBS. En dan  leest dat zo psychiater  hem wederom op  verlof stuurden.Om dan maar het zoontje van zijn vriendin te vermoorden.
Dan mag je toch wel stellen dat ze onbekwaam zijn. Wat ze dan ook later toe geven als er in het Algemeen dagblad een artikel verschijnt: Pieter Baan Centrum gesloten wegens hoge kosten en onbekwaam personeel. Om twee weken later te vermelden dat ze bekwaam personeel hebben aangenomen.
De psychiater. psycholoog en vele andere medewerkers uit de TBS inrichtingen denken vaak te idealistisch. Ze komen van de hoge school met het idee dat ze de wereld kunnen verbeteren. En als ze dan geconfronteerd worden met kindermoordenaars moordenaars en geestelijke gestoorden in de kliniek of gevangenis denken ze dat ze die kunnen veranderen met theorieën die al vijftig jaar oud zijn. Als zij proberen de patiënten  in te schatten, begrijpen ze vaak niet dat ze te doen hebben met individuen die zelf gespecialiseerd zijn in het inschatten van mensen. Toen ik zes maanden in de Waag zat.  Wist ik  in een tijdsbestek van veertien dagen welke therapeut koffie of thee drink met of zonder suiker, welk merk schag of sigaret hij of zij rookt, wat voor kleding hij/of zij de volgende dag zal dragen, welke sleutel op welke deur past. ja en zelfs wanneer zij ongesteld moest worden.
Een gewone patiënt die zich meld bij een psychiater is er bij gebaat zijn ware gedachten te onthullen.
Een veroordeelde die uitkijkt naar begeleid verlof of een voorwaardelijk in vrijheid stelling zal de therapeuten en psychiater precies vertellen wat hij graag wil horen. Criminelen denken anders dan mensen met een verantwoordelijkheid gevoel. Er zijn maar weinig criminelen die bereid zijn de pijnlijke details van hun misdaden  te vertellen aan iemand die er nog niet van op de hoogte is. laat staan van meer dan twaalf moorden. Koos vertelde me in 1994 toen had hij al twee keer jeugd TBS gehad hoe hij de therapeuten op het verkeerde been heeft gezet. Koos kreeg al de testen die ze vandaag aan de dag nog steeds gebruiken.
Het internist onderzoek, Neurologisch onderzoek, de elektro-encefalografie onderzoek CT scan de zogenaamde duizend vragen de inktvlekken tekening maken.
Koos zei: in 1994 .Met die inkt vlekken test moet je gewoon allerlei gekke dingen zien niet alleen maar vogels of bloemen je moet gewoon zeggen een hond de zee een auto of wat dan ook.Dan had je die 1000 vragen test als je goed kan onthouden is het een makkie de vragen komen allemaal  in een andere volgorde terug. En de tekeningen die je moet maken, bijvoorbeeld een man en vrouw een volledig lichaam niks veranderen niks uit gummen als jij maar laat zien de angst de verwarring en dat je je berouw wil begraven. En daar zijn al die patiënten mee bezig.
De therapeuten op het verkeerde been zetten. ook ik was daar behendig in.In de waag in Utrecht moet je telkens je verhaal vertellen wat je van plan bent om de verloop van de dag en avond te gaan doen. Dan vertelde ik: Ik ga met de bus naar de treinstadion, Als je dat niet zei,begonnen ze al te vragen ja maar hoe ga je dan naar het treinstation ga je lopen of met de bus?  Ik koop daar een ijsje en stap dan op de trein naar Voorburg. Daar aangekomen  waar mijn auto stond geparkeerd. dan rij ik naar huis gaat de hond uitlaten en ga tegelijk boodschappen doen. Vanavond ga ik Tv Kijken. Nou daar klopte maar de helft van. Want ik ging wiet tuinen water geven en ging naar Monz 500,000 XTC pillen weg brengen voor een ander.Dus gewoon crimineel bezig tijdens detentie. De volgende dag vragen ze je dan hoe het gisteren was gegaan.Verteld dan dat ik naar de bus was gelopen en naar het treinstation ben gegaan en daar de trein had gepakt naar Voorburg. “De trein. heb gepakt”? Je zou toch een ijsje kopen?. Ja maar het was te druk. En wat gebeurd er dan met je,  wat voel je daar bij?. Nou niks mijn hondje zit thuis op me te wachten vind ik belangrijker  dan het ijsje kopen. .Nou ik was goed met mezelf bezig liet mijn emotie zien en had medeleven. En terwijl ik helemaal geen hondje had .En dat gaat dan zes maanden zo door.
Automatisch vraag ik mezelf af Is Koos nou geestelijk gestoord,of is het een karakter stoornis.Ik denk een karakter stoornis.Koos zijn karakter stoornis die voort komt uit zijn boze dromen en seksuele verlangens naar kinderen. Wist precies wat hij deed en ook wist dat het fout was waarmee hij bezig was, Maar hem er niet van heeft weerhouden van de gruwelijke misdaden, om kinderen te vermoorden te martelen verkrachten en als oud vuil te dumpen. Als mensen willen geloven dat Koos gestoord is. Mij best. Er zullen heus wel redenen zijn te vinden zijn die dat rechtvaardigen. Als je het karakter van Koos wil begrijpen, zal je de misdaad moeten bestuderen. Als ik alles eens op een rijtje zet van hem inclusief zijn achtergrond, het slecht functioneren van het gezin waaruit hij afkomstig is het feit dat hij mishandeld is misbruikt is het gebrek aan een goede opleiding zijn gewelddadige verleden en ga zo maar door.  Koos heeft zoveel over zijn gepleegde moorden gefantaseerd dat die tot aan ze dood nog steeds in zijn geheugen zaten. En er elke keer  weer van kon genieten als hij erover sprak. Denk ik dat psychiaters en het hele TBS gebeuren moeten erkennen dat patiënten met een gedrag stoornis niet te genezen zijn. En als ze dat eenmaal erkennen, Is het niet om aan te raden voor patiënten met gedragsstoornis hen met begeleid verlof te laten gaan of ze weer voorwaardelijk in de maatschappij rond te laten lopen. De maatschappij is dan meer gebaat om dat soort personen levenslang op te sluiten.
Op weg naar Düsseldorf
Emotioneel afscheid van vrouw en kinderen. Van slapen is niets terecht gekomen, Ik bespreek met mijn vrouw als het mis gaat.Ik heb immers vier maanden gevangenisstraf te goed. Wat ze dan moet doen. als het fout gaat.Ze weet precies waar ik mee bezig ben,en sta daar volledig achter. In moeilijke dagen die er aanwezig waren tijdens de correspondentie met Peter en koos. Er waren dagen dat ik vaak moest terug denken aan 1994 en dan behoorlijk van slag af was.Zij was op die momenten een enorme steun pilaar. Midden in de nacht zaterdag 23 januari 2010  vertrekken wij dan met het gezin inclusief schoon ouders naar Bangkok. Het afscheid gaat niet zonder tranen gepaard. Ik twijfel om te gaan, Naar ik heb eenmaal ja gezegd dus ik zet door en het is maar voor drie weken. Om 11.55 vlucht nummer AB 7151 van Air Berlin ben ik op weg naar Düsseldorf. Het is een lange vlucht. Ik  kan niet slapen. En als de mogelijkheid had bestaan om uit te stappen. Had ik daar gebruik van gemaakt. Om 18.15 Nederlandse tijd land ik dan op Düsseldorf. Bij de douane verloopt alles soepel geen enkel probleem.Peter en kees van de Spek staan me op te wachten. En met een camera team iets wat ik niet had verwacht. Of beter gezegd onderschat.de gehele aankomst word gefilmd,Op weg naar het busje merk ik op dat het nog donker is en dat het behoorlijk koud is.We gaan naar Hilversum waar in hotel Lapershoek voor mijn een kamer is geboekt. Onderweg stoppen we nog even om wat te eten.
1109-aankomst dusseldorfAangekomen in het hotel lopen Peter en Kees even mee naar de kamer. De kamer is wel goed kabel TV koffiezet apparaat alleen je mag er niet roken. dat is een tegenvaller.Maar het is niet anders.ik kan  het raam openen en dan roken. en dan tegelijk de sneeuw zien dwarrelen dar net is begonnen. We wisselen telefoons uit. Peter spreekt af dat hij me morgen belt en dat maandag morgen om acht uur Kees me komt ophalen.Ik zet koffie en kijk naar Nederlandse TV  wat een tijd geleden is. Geniet van het voetbal en val dan in slaap tijdens het TV kijken De volgende morgen om vijf uur  weer wakker. Open het raam en zie dat alles wit is, ik maak er een paar foto,s van.Leuk voor de kinderen die hebben dat nog nooit in het echt gezien. Om 6.30 ga ik naar beneden om te kijken voor een ontbijt. Dat was niet mogelijk. Ontbijten vanaf zeven uur. Ga maar even buiten staan om wederom een sigaret te roken. De sneeuw blijft maar vallen en het is echt koud. Ik vraag aan de receptie of er geen kamer is waar ik wel mag roken. Die is er inderdaad en kan die bewonen om negen uur. In middels is de mogelijkheid om te ontbijten. Een zeer groot assortiment van eten diversen soorten brood en veel beleg koffie melk thee  alles is aanwezig. gewoon top. Ook De Telegraaf en het Algemeen Dagblad zijn aanwezig. Weer prettig om te lezen. Om negen uur betrek ik de andere kamer een stuk kleiner iets groter als een cel. Maar daar heb ik geen probleem mee. Bel naar Thailand en vertel de vrouw en kinderen dat alles goed is gegaan. Het gesprek duurde slechts vijf minuten bel te goed op. Maar het was een kort maar fijn gesprek. Peter belt me in de middag op of ik mee wil gaan naar Ajax kijken. Ik zeg dat is geen goed idee Koos houd van voetbal en als er toevallig een camera op ons zijn gericht en dat op TV komt. Dan kunnen we het schudden wat betreft een bezoek aan Koos. Dat was een goede opmerking zei hij.
Maandagmorgen nadat ik had genoten van het ontbijt en de kranten had gelezen en inmiddels had ontdekt dat er een computer aanwezig was in het hotel.waar iedereen gebruik van kon maken skype ik even het gezin.En dat gaf me een fijn gevoel om de kinderen en de vrouw even te zien. Om acht uur kom Kees me ophalen. met nog een persoon genaamd Vincent. We drinken nog een kop koffie. En gaan dan op weg naar de studio van SBS 6 die enkele kilometers van het hotel is verwijderd.Ik maak kennis met een tiental andere personeel leden van Peter. Aardige mensen die het allemaal waarderen dat ik die stap durft te nemen.Koffie volop aanwezig en de sfeer is goed. Peter is inmiddels aangekomen. We bespreken op zijn kamer over hoe we het gaan spelen. Als eerste moet even Natascha gebeld worden. Wat ik dan ook gelijk gaat doen. Voor het bezoek aan koos op dinsdag 25 januari. Verder praten we nog over Rob Zegerius waar Peter goed mee omgaat. En Patrick van der Eem. Waar Kees niet zo positief over praat. En mijn het advies geeft om Koos uit te laten praten. Omdat die gek van een Patrick er maar steeds door heen ging praten en hij Joran niet uit liet praten.Dus Nico laat koos goed uit praten. En over een tiental andere criminelen.
Peter zegt: je moet maar even gaan oefenen met het horloge. Ik zeg het horloge? En het gehoor apparaat dan? We hebben Dat  Koos al geschreven dat ik slecht horend ben. Peter zegt: Ja maar dat werk niet goed. IK ga maar oefenen met het horloge, en Peter en kees gaan verder met hun werk. Ik doe een tien tal testen met het horloge waarbij Teun aanwezig is.
Het resultaat valt tegen.Het werkt niet zoals het moet werken. terwijl het klokje in America is gekocht voor een aanzienlijk bedrag. Teun gaat overleggen met Peter.
In de Spy winkel word er een ander horloge gekocht  een stuk goedkoper maar naar wat testen werkt het beter dan het dure klokje je kan er twee uur mee opnemen.
Om half zes die middag word ik terug gebracht naar het hotel door een personeel lid van Peter. Stoppen nog even bij Albert Hein om wat versnaperingen te kopen voor de avond uren en een telefoon kaart.
Aan gekomen bij het hotel zei hij, Morgen om half negen halen Kees en ik je weer op en gaan vanuit het hotel direct door naar Vucht. Ik blijf nog even buiten een sigaret roken. En ga dan genieten van de avond maaltijd. Neem er een glas wijn bij. Ik kan eten op rekening van SBS 6 Ik kan eten en drinken op rekening van SBS 6 Waar ik dankbaar gebruikt van.  Inmiddels dwarrelen de sneeuw vlokken weer uit de hemel  Ik kijk TV maar kan me niet goed concentreren. Ik denk veel aan de gesprekken die hebben plaats gevonden op deze dag. Ik ben wel een beetje verbaasd over hoe Kees over Patrick  van de Eem praat, dat het horloge niet goed werkt en het gehoor apparaat baart me zorgen. hoe zal Koos reageren als ik geen gehoor apparaat in heeft. Ik maak me geen zorgen om bij Koos op bezoek te gaan ondanks dat ik nog vier maanden moet zitten dat is inmiddels allang geregeld.
De zorgen zijn meer of ik het wel goed kan opnemen.Ik rook nog al veel en twee uur met een psychopaat praten met constant je armen over elkaar. Ik probeer alles maar te relativeren Ik val in slaap.
Om vijf  in de ochtend ben ik weer klaar wakker,in Thailand is dat heel gewoon. ga even achter de gratis computer zitten skypen met  mijn vrouw de kinderen zitten op school. Gelukkig is er een koffiezet apparaat aanwezig.Kijk even TV  ga dan weer ontbijten en lees op me gemak de kranten Om 8.30 verschijnen Kees en Teun drinken nog een kop koffie en gaan op weg naar Vught. Onderweg krijg ik meerdere malen te horen dat ik Koos moet laten uit praten.Kees zegt want die Patrick werd ik gek van.Ja Kees ik doe me best maak je geen zorgen. Aangekomen in Vught parkeer Teun  de auto voordat we de straat inrijden waar de ingang zich bevind. Ik krijg het klokje aangereikt van Teun.Doe het om mijn pols en Teun zet het aan Het werkt. De camera loopt We gaan naar de ingang het klokje loopt nog steeds. Bij elk bezoek gaat de procedure van het klokje steeds op de zelfde wijze..Ik ben erg onhandig en was bang dat ik het verkeerd zou doen.Bij de poort aangekomen wensen ze me succes toe.
Morgen het eerste gesprek met Koos in de longstay afdeling in Vught

 

Advertenties

Een gedachte over “

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s