Koud ijskoud, gure wind en het sneeuwde op 26 januari 2010

Koud ijskoud, gure wind en het sneeuwde op 26 januari 2010. Een klik en de deur zwaait open, staande op de binnenplaats voelde ik me aan het lot overgelaten, waar ben ik aan begonnen!! Een kille stem door de microfoon, u kunt naar deur D lopen. Een totaal andere wereld, geen alledaags gebeuren, dit moet je een keer hebben meegemaakt, wil je het leven van een gedetineerden begrijpen. Ik bedoel…ze zitten er niet voor niks, maar toch, na een controle van een tien tal minuten. Ik sta bij de verkeerde ingang.

Dan bij de andere ingang aan gekomen. De paspoort controle, alles wat ik bij me heb moet door de scanner ook het horloge. Alles gaat goed het horloge werkt nog en wacht even dat ik word opgehaald door een bewaarder die me dan begeleid naar de maatschappelijk werkster waar het eerste gesprek plaats vind met haar voor dat ik Koos mag bezoeken.
Huivering ging door mij heen, toen ik hem zag, Hij omarmde mij, de rillingen gingen over mij hele lichaam, handen van een kindermoordenaar.

Met verbazing keek ik naar hem, 30 lange jaren gedetineerd en nog zag je strijd in hem, nooit opgegeven. nooit voor de buiten wereld over zijn daden gesproken. mijn eerste gedachte was; deze man mag nooit meer vrij. Tijdens de gesprekken keek in zijn ogen en zag, dat hij nog steeds genoot als hij vertelde over het doden van die meisjes, ja, er zelfs om moest lachen. wat zijn handen hadden gedaan wat absoluut niet door  de beugel kon, nog steeds kan ik het niet begrijpen hoe zoiets kon gebeuren.

Het meeste enge aan hem was dat hij zo normaal leek. het leek erop dat hij opgelucht was om er over te praten, een vloed golf aan verhalen vertelde hij mij, kwam er bijna niet tussen. Het was te mooi om waar te zijn. Mijn opdracht was Koos uit te laten praten en na twee uur het bezoek afkappen omdat de camera maar twee uren kan opnemen. Ik neem afscheid en vertel en maak een afspraak dat ik van de week weer op bezoek komt. Op de terugweg naar de uitgang, is elke vorm van vrijheid weg. En door alle hekken en poorten door, snakte ik naar vrijheid.

1209Op weg naar de poort van vugthIk denk al lopend naar de auto waar Kees van der Spek en Teun Teunissen mij op wacht. Wat is vrijheid en vrij zijn. Zitten wij ook niet vaak gevangen in bepaalde dingen van ons leven, verslaving, geld, egoïsme, geestelijk gevangen in onrust, het niet geaccepteerd worden, eenzaamheid, een beklemmend gevoel hebben vrijheid ervaren buiten een dikke poort of een cel. Vrijheid hoef je niet voor te vechten.

Kees begint direct te vragen hoe het is gegaan terwijl ik het horloge afdoet en die aan Teun geeft en me eigen horloge weer om doet zeg ik: ja goed zoals je al zei geen enkel probleem om binnen te komen. Heb je het goed op kunnen nemen Nico. ja dat weet ik niet, ik denk het wel maar dat zien we straks wel in de studio. Wat zei hij dan? ja zo beetje wat hij al heeft geschreven, en over Stolk ja hij was blij me te zien. Heb je hem wel goed uit laten praten. Ik denk het wel kees. Maar moet toch ook antwoord geven en vragen stellen. kees ja maar als je hem maar goed laat uit praten. Kees belt Peter en geeft het goede nieuws door wat ik een minuut geleden tegen Kees had verteld.
 
Op de redactie heerste na het kijken van de opname een soort euforie dat het opnemen gelukt was. De schouder klopjes en dat ik het zo goed had gedaan waren niet te tellen. Ik vraag mezelf af. Zijn ze nu zo blij om een kindermoordenaar in levende lijven te zien. Of denken ze dat wordt een wereld uitzending met een enorme hoge kijk cijfers. De twee meisjes die direct moeten gaan spotten na het zien van de opname.Ik bedoel daarmee het op tikken van wat Koos en ik tegen elkaar hebben besproken. Daar zijn ze de hele dag mee bezig. Komt nog bij dat ze Koos niet altijd kunnen verstaan. Omdat hij Haagse woorden gebruikt die ze nog nooit hebben gehoord. En dat is ook wel te begrijpen. ik luister dan even mee en vertaal het voor hen. Rond zeven uur die avond staat er alles op. Peter is erg tevreden en geef Vincent opdracht me zakgeld te geven. Vincent breng me terug naar het hotel, koop weer een telefoon kaart en wat snoepgoed en de panorama en revue en een schrijfblok. Vincent zeg dat hij me morgen om acht uur weer kom op halen. Om de voor bereiding te maken voor het tweede bezoek aan Koos 
Maak weer gebruik van het avond eten. En realiseer dat ik toch wel onder de indruk ben van het gesprek met Koos. Ik noteer het in het schrijfblok wat ik die dag heb gehoord en gezien. Ik vind dat mijn hele leven prettig om er een soort van dagboek op na te houden..ook deze avond kan ik niet slapen en kan me niet consenteren op de tv en ga maar weer even naar beneden om wat te drinken. En even achter de computer zitten. Waar ik helaas niet kan printen.
 
Het gesprek met Koos
 

Beveiliging  Goedemorgen.

Nico: Goedemorgen. U spreekt met van Empel. Ik kom voor koos Hertogs. Mevr Geenen maatschappelijk werker.

Beveiliging:  Volwassen of jeugd?

Nico: Longstayafdeleing

Beveiliging Komt u verder

Nico: Dank u.

Beveiliging: Meneer is het een bezoekje of een relatiebezoekje

Nico: Het is een bezoek en mevrouw Geenen komt me ophalen.

Nico wacht bij de beveiliging. Ze vragen naar Nico zijn paspoort. Nico zegt dat hij op zoek is naar mevrouw Geenen. Natascha is haar naam.

Beveiliging ziet geen afspraak staan in het systeem

Nico staat aan de verkeerde kant, bij de personeelsingang. Hij moet naar de bezoekerskant.

Nico komt op de andere afdeling en wordt opgehaald door Natascha.

Wordt koffie aangeboden

Natascha. Maar je woont eigenlijk in Thailand

Nico: Ik woon in Thailand ik mijn vrouw en kinderen daar.Ik heb het wel naar me zin.

Ik importeer mango’s, advocado’s kiwi,s kokosnoten en meloenen.

Natascha:  Die importeert u naar?

Nico: Nederland. Soms heb je wat problemen met de betalingen en dan ben ik meestal in Nederland. Om dat weer recht te zetten.

Natascha Heeft u ,  debiteuren.

Nico:  Nee hoor, dat valt reuze mee, maar het is toch wel prettig om ff met die dagen er te zijn.

Natascha: U wil eigenlijk zoveel mogelijk plannen in die tijd dat je er bent

Nico:  klopt.  Ik ben benieuwd  naar hem.  Ik heb hem lang niet gezien. Ik ben eigenlijk  best wel spannend.

Natascha:   Ja,  dat geloof ik goed;  twintig jaar niet gezien en dan”

Nico:   Ja twintig jaar niet gezien

Natascha:  Maar, je zegt eigenlijk want jullie  kennen elkaar  vanaf de jeugd.

Nico:  Vanaf de jeugd.

Natascha: Jullie hebben bij elkaar  in de klas gezeten of op school

Nico: Nee, we hebben niet bij elkaar in de klas gezeten maar Koos woonde in die tijd in de Jan Steenstraat en ik  in de Doedijnstraat. We waren als kwajongens natuurlijk. Was woensdagmiddag,  was dat oude kranten ophalen en karton.

Natascha:  Echt in de buurt hebben jullie elkaar ontmoet en gingen’jullie  allemaal  kwajongens streken uithaalde

Nico:  De kwajongensstreken daar is het mee begonnen.

Natascha: Ja

Nico:  Koos hebt  dan andere keuzes gemaakt later in zijn leven. Maar goed daar ken ik hem niet  in verwijten dat is zijn keuze geweest natuurlijk.

Natascha: En tot die tijd had je nog contact met hem of is het. ..

Nico:   Jawel, je  gaat verkering krijgen natuurlijk en dan ga je een beetje van elkaar af, maar dan kom je elkaar toch wel weer tegen. Lang leven  de lol  en hoe gaat het en dit en dat.. maar ja naderhand raakt ie natuurlijk..

Natascha: Vanaf het moment dat ie eigenlijk  berecht is.  Toen heb je hem nog wel bezocht in Scheveningen.

Nico: Toen heb ik hem nog bezocht in  Scheveningen. Daar was mijn toenmalige vrouw het niet mee eens en die kon dat toch niet zo zetten. Mijn dochter was pas geboren.  Goed, ik kon het wel begrijpen.  Toen ben ik dus niet meer gekomen. Ik heb hem nog weleens een brief geschreven. En daar  hield  het dan  wel  mee  op. En  toen  ben  ik naar Thailand  vertrokken.

Natascha: je hem ook verteld wat er is  gebeurd  eigenlijk van jou kant via de brieven die je hebt verstuurd, van het is  een beetje een lastige situatie . ik vertrek naar Thailand.

Nico: Nee, nee daar heb ik nooit over gesproken met hem.Ik heb sedert 2009 weer contact met hem gezocht.

Natascha: Ja, ja, kijk  Koos zit nu wel op een TBS-unit.  Hij heeft eigenlijk  geen tbs. Maar wat we wel verwachten  is dat je openheid  geeft over zaken.  Wat zit jou nou echt dwars, dan speelt het natuurlijk wel mee misschien wel mee wat er destijds heeft, zich heeft afgespeeld  met betrekking  tot het op bezoek komen.  Kijk dat het voor hem wel gevoelig is dat het een beetje abrupt is gesloten.

Nico: Ja dat zou mogelijk zijn, hij is  zeer opgewerkt  in zijn brieven, vrij openlijk in zijn brieven. Hij wil me graag ontmoeten.  Hij wil me graag toch bepaalde dingen  toelichten.

Natascha: Hebben jullie  ooit gesproken over een delict?

Nico:  Ik heb in  1994  gesproken  over het delict .  toen was hij nog steeds ontkennende  verdachte  natuurlijk. Maar mij gaf hij, dus in  zijn tijd,  het wel toe. Althans dat hij er mee te maken had.  Toen heb ik hem een vraag gesteld kan je me vertellen over de andere dingen. Nee, dan kom ik er nooit meer uit.Toen heeft hij dat altijd verzwegen, daar is hij nu wat openlijker  in geworden hoor! Ik zie  dat aan zijn brieven natuurlijk. We hebben een behoorlijke  brief wisseling gehad. Ik heb hem via mijn broertje ge-e-mailed. Dat gaat makkelijker  anders duurt het erg lang. Nou hij is  wat openlijker  er in geworden. Ja het is  zijn keus als  hij daarover wil praten of niet over wil praten. Dat laat ik hem geheel  aan zichzelf over. Ik ga niet Koos vragen van hoe of wat. Ik kom als vriend.

Natascha:  Ja dat is ook zo.  Maar ik eh.. Ik heb ook het idee bij  op de afdeling dat Koos wel enigszins  behoefte  heeft om er over te praten.

Nico: Ja, dat merk ik inderdaad  aan zijn  schrijven.En ik sta ervoor open. Hoe hard dat misschien  ook kan zijn. Je weet het niet. Maar ik sta er voor open en ik  verwijt  Koos niets.

Het is  nogmaals . Ik ben Nico  en hij is  Koos. Het is zijn  keuze geweest  en ik vind niet dat ik het recht heb om iemand  te veroordelen. Het is ja ..   eh …

Natascha: Ja je hebt hem leren kennen  van toen en .

Nico: En daar houdt het bij mij op. Ik heb vroeger  natuurlijk, ben ik ook geen lieve jongen  geweest  en zo zijn er nog andere 1001 mensen  en als ik die allemaal   moet gaan veroordelen of beoordelen. Ja dat gaat niet. Dus ik probeer het geheel  te relativeren  en ik zie wel wat er van terecht  komt. Ik vind het heel  leuk  en ik vind het best wel  spannend  ook.

Natacha:Ja natuurlijk

Nico: En ik zou het prettig vinden  zoals  u dat zelf  zegt dat hij er graag over wil  praten dan sta ik  er geheel  voor open.

Natascha: Ja dat zegt ie  niet  tegen  mij maar dat iets dat. ..

Nico: Dat maatschappelijkwerk,  psychiaters,  psychologen zien dat wel natuurlijk

Natascha: Ja,we hebben  dat wel  op de afdeling  geconstateerd  ja. Dat hij … dat is ook goed hè

Nico: Het moet er uit.

Natascha: En dat merkje   gewoon  wel.

Nico: En er zijn natuurlijk  ook dingen  die ook niet boven water gekomen  zijn. Dat ie  daar misschien   nou toch een beetje gewetenswroeging  mee krijgt  en dat ie z’n  eigen nou toch wil uiten,maar dat moeten  we afwachten  natuurlijk.

Natascha: Ja,nou dat is  inderdaad   gewoon  afwachten ..maar het feit dat je er al voor open staat

Nico: Ja, ik sta er geheel voor  open en ik heb er echt geen probleem  mee en …  ja misschien  is het heel  goed voor hem dat ie z’n  eigen  uit. Hij schrijft  naar mijn ook over de Zweedse  meisjes  dat ie daar toch wsl z’n  wetenschap  van heb .en dat ie daar graag over het bezoek  over wil praten. Ik ken heel  zijn zaak niet . maar dus ik eh ..ja van de krant maar voor de rest houdt het er bij  op.  Ik wacht  dat met spanning af.

Natascha: Ja,  nou dat is toch hartstikke mooi dat je ook openheid  blijft geven van” nou vertel jij maar. Het is jou  keus

Nico: En ik hoop dat ie  daar beter van wordt. Hij zelf  ziet niet meer dat hij vrij komt.

Natascha: Nee, daar kan ik ook weinig  over zeggen, over de toekomst, maar misschien  is dat wel een goede manier,  qua gedachtes  om in je gedachte  te houden. Omdat je constant  in de strijd zit.

Nico: Ik wil hem nu wel zien als het mogelijk is?

Natascha; Ja genoeg gepraat we gaan naar hem toe.

 

Actie Koos H.

Nico: Koos … hahahaha hoe is tie?”
Koos: Ouwe gozer.”Je ziet er godverdomme goed uit man.”
Nico: Ja jij ook. Beetje ouder geworden allebei.”
Koos: Tof man datje gekomen bent …. tof
Nico: Ja,ja,ja …. nee leuk. Je mag roken hè?”
Koos: Ja.”
Nico: Dat is mooi.”
Koos: Doe die deur een beetje dicht. Godverdomme wat zie je er uit, je ziet er wel stevig uit.”
Nico: Nou en jij dan.”
Zo Koos. Dat is een aardige kamer.

Natascha: Die deur moet open blijven hoor.

Nico geen probleem.

Natascha: Ja het moet eigenlijk wel, de eerste keer dus als je de deur open wilt laten.
Nico: Ja dat maakt niet uit.”
Koos: Ga zitten.
Nico:  Wat een kamer hè …. ha.ha.ha.ha”
Natascha: Fijn bezoek en ik zal u straks weer even terug begeleiden.
Nico: Ja is prima hoor. Fijn dank u vriendelijk.”

Koos: Dit is de eerste keer hè .. de eerste keer.”
Natscha: ja de eerste keer moet eigenlijk gewoon begeleid worden  dat zijn gewoon de regels maar ik  spreek gewoon af dat er af en toe iemand komt kijken.
Koos; Ja, anders kom ik wel langs.”
Nico: ha,ha,ha,ha.”
Nataschsa; Komt goed.”
Nico: Hey Koos, leuk om je te zien, joh.”
Koos: ja ik jou ook joh, die kop heb je nog steeds ..jà’,ja,ja.”
Nico: Krijg de tering zeg.”wat een kamer
Koos:  Ik heb gisteren weer je brief gekregen en weer … ”
Nico: en weer open?”
Koos: Ja.”
Kijk daar staat 7 B, daar zit ie de postkamer aan, 7B toch  en daar staat duidelijk op  ik heb het ook tegen haar gezegd daar moet nou eens een eind aan komen. Dit is al mijn vijfde, zesde keer. Ook de post van mijn advocaat hoor.
Nico: ook open?
Koos: Ook open, dat mag helemaal niet.”
Nico: Nee dat mag helemaal niet.

Koos: Wil je wat drinken?”

Nico: Nee, ga zitten man, doe rustig aan. Ik heb net met haar koffie gedronken.”

Koos: Wil je geen een appelsap je of weet ik wat.”
Nico: Nee, zo is het goed.”
Nico: En .. Het is hier wel te doen zeker. Ze zegt dat je het aardig naar je zin hebt.”
Koos: Ik wil hier wel blijven .Ja de kamer hè, en een douche en. Alles er op en er aan. Ik dacht toen ik hier binnen kwam, dacht ik bij mijn eigen ik ga hier niet met z’n tweeën in zitten, weet je. Zegt ze nee dat is helemaal voor jezelf. Ik zeg meen je dat nou. Ik kon het niet geloven?”
Nico: Dat kan je zeker niet geloven zeg.”
Koos: Onvoorstelbaar hè? Mijn zwager was hier op bezoek. Ik heb dit nog niet eens

Nico: Hoe is het feitelijk met die Arie?

Koos: Ja goed, Ken je me zus Linda nog?

Nico:  ja natuurlijk

Koos: Ziet er nu zo een beetje uit ( Foto laat hij zien)

Nico: Ja gaat hard he, heb je nog contact met haar?

Koos: Ja gisteren sprak ik haar nog ze zegt hoe ziet hij eruit dan ik zeg nou toevallig heb ik die foto,s terug gestuurd. Want ik wist niet of ik ze mocht houden. dus ze vraagt of je dan die foto,s terug kan sturen en dan ken ik ze haar toe zenden.

Nico: Ik heb wel wat foto,s bij me maar daar sta ik niet op. Je zit wel een tijd he Koos

Koos: Dertig jaar ja ze hebben gewoon. ze hebben die turk Yilmaz. het koetsiertje ken je nog dat herinneren die hebben ze 2001 of 200 naar de tbs inrichting gestuurd en die met verlof gestuurd. Heel gezinnetje buiten op gezet. dat hebben ze dit jaar, verleden jaar weer ingetrokken allemaal. Hij heeft levenslang. daar hebben ze mee ingestemd. Vroeger zeiden ze we hebben hem wel opgenomen met wel de bedoeling tot resocialisatie weet je wel maar dat kan helemaal niet. Het is allemaal zo scherp met die politiek momenteel, Maar die hebben dat gewoon terug gedraaid.gewoon misselijk weet je wel. Ik zit nou ook hier binnen ik mag er niet meer uit.

Nico:Ja dat is wat he. Ik ben zes weken hier en ken je meerdere keren bezoeken dat maakt helemaal niet uit dat vind ik leuk.

Koos: Dat moet je even aangeven of ik geef dat aan je kan je me ook bellen

Nico: Geef me even het nummer dan, bel ik je een paar keer op.

Koos: Dan ken ik het bezoek regelen

Nico:  Want ik doe het hartstikke goed koos. ik ben

Koos: ja je zit mooi daar.

Nico: Dat was wat voor jou geweest Koos. die films mag ik die gewoon meenemen. Zal..heb je morgen vrij of niet?

Koos: Ja weet je als ik vrij wil, kan ik gewoon vrij nemen. Als jij zegt ik kom donderdag of je komt vrijdag je ken ook in het weekend komen

Nico: Ja dat zei ze tegen mij.

Koos: het is beter dat ik af en toe gewoon doorwerk weet je wel Ik zei hij is hier maar tijdelijk in Nederland straks gaat hij terug.

Nico: dan moet jij maar zeggen welke dag jou het beste uitkomt

Koos: Nou mij komt elke dag het beste uit.

Nico: ja natuurlijk ja dan neem ik die films mee

Koos: Dit weekend?

Nico: Ja dan ga ik vanmiddag even films halen en moeten die films op..

Koos: Op een DVD

Nico:  Ja maar afplakken of in een ander hoesje doen

Koos:  Nee die gozer heeft zon pakket,’allemaal met ik zal je ze laten zien

Nico: ooh kijken

Koos; Dit is een DVD dan video

Nico:  Is dat wat of niet?

Koos: Ja dat is wel wat.

Nico:  die neem ik da wel voor je mee

Koos: Dit is video

Nico: Video of DVD maakt niets uit..schitterend he

Koos: In de mes-dag en van de Hoeven kliniek mag dat niet

Nico:  Nee gedragsdelict he

Koos:  Delict gedrag.

Nico: daar zijn ze helemaal achterlijk..Ik heb in van de Hoeven kliniek gezeten.

Koos; In van der Hoeven!

Nico: In de Waag aan de overkant en toen liep ik iedere dag door de van Hoeven kliniek als we gingen sporten, flessen drank mee, drugs mee, Snuiven doe je niet meer natuurlijk.

Koos: Ik heb in de mesdag heb ik niet gebruikt tot dat ik te horen kreeg je gaat weer terug en toen heb ik wel gebruikt

Nico:  ja natuurlijk

Koos: Alcohol, flessen rum 35 euro, 30 euro. Had je ze. Bijna een liter

Nico: lekker

Koos: ja precies.

Nico: dat is mooi inderdaad die films neem ik wel ff voor je mee. Ik heb een jaar of vier geleden nog gesnoven toen was ik ff in Nederland toen heb ik nog even gesnoven een paar gram.

Koos: Ik kan niet gebruiken hier want we hebben UC controle en dan zitten ze drie weken apart en dan mogen ze er drie weken niet uit, worden ze cellulair gezet.

Nico: Ze zegt tegen mij net, heb je wel eens vast gezeten? ja in 1970 ee keer voor fraude mevrouw, ooh nou dan is het goed.Ze moest eens weten dat ik vijf jaar had gezeten

koos; maak niet uit dan kom je toch binnen

Nico: ja natuurlijk wel,maar hoe heet het

Koos: En ja dan gaan ze vragen war ken je Koos van en hoelang heb je hem niet gezien

Nico: Ja het stelt eigenlijk niks voor.

Koos heb je lang gezeten.

Nico:  ja vijf jaar en..

Koos: Nee bij Natascha

Nico; Ja een 20 minuten een half uurtje. Ik liep eerst de verkeerde poort in en hoe heet dat u bent toch niet va de reclassering. Nee ik kom Koos Hertogs bezoeken. En hoe heet dat ik heb zo die brieven van jou zitten lezen ze hebben er echt wel een bende van gemaakt he koos.

Koos:  Als ik, ik weet niet of ik dat geschreven heb maar.. dat de politie meer boos is of boos, want ik heb natuurlijk ontkend, want ze zijn natuurlijk met me aan de gang geweest daar. Weet je wel ze zijn heel ver gegaan,maar juist om dat ik wet hoe het gegaan is., laat ik het zo zeggen,weten zij ook wel maar ze konden het niet bewijzen. Want hun zeiden het is jouw kamer het is jou huis, ik zeg nou, ik zei de halve wereld komt bij mij boven

Nico: ja zo is het wel.

Koos: Echt. Ik denk dat de politie nu, denken als ie eruit komt gaat ie het allemaal vertellen weet je wel.Echt zoals die Zweedse politie,de Belgische politie die geweest is,ja echt onvoorstelbaar.Ik dacht bij me eigen ook,toen ik ontkende,hadden hun wel de kroongetuigen.Ik wist het gewoon,alleen ik kon het niet zeggen natuurlijk, want dan zeggen ze,hoe weet je dat dan want ze denken dat je nergens van af weet. dan denken ze dat ik wel zal bekennen.

Nou ik hield me dicht weet je wel… en eerst zegt die Freddy de B, hij heeft er niks mee te maken en toen ben ik toch gearresteerd naar aanleiding van een soort gelijke zaak. En toen is hij Freddy gaan praten laten we het zo zeggen… Hij is gewoon onvoorspelbaar die Ingrid is ook gaan praten. Heb ik geschreven over die revolver die in mijn kofferbak lag.

Nico: Nee

Koos: Ik dacht dat ik je het geschreven had. Duynstee komt naar mij toe .In 1980 81.Hij zegt,ja wat ik nou meegemaakt heb die Ingrid komt naar me toe. zo belachelijk over dat pistool dat in de kofferbak lag en toen heb ik gezegd wat moet ik er mee weg weg weg ermee. en toen heb ik haar weg gestuurd en toen heeft Ingrid het weer meegenomen. Wat is de bedoeling ervan vraagt Duynstee aan haar. Waarom doe je dat nou? Misschien om Koos te helpen zegt ze.

En drie weken later, of vier weken later kijk ik in het proces verbaal van Ingrid met een heel verhaal van ja ik ging achterin de kofferbak ging ik het kinderstoeltje eruit halen en in het voorbij zag ik zo een groot wapen. Ik schok me rot zeg ze.  is het zelfde wapen weet je wel waar ze mee bij Duynstee aankwam. En een heel lul verhaal over tante Nel er bij gehaald de buurvrouw. Die zei ik moet de politie waarschuwen toen heeft ze de politie gewaarschuwd. Is de politie gekomen. wapen in beslag genomen en ik schrok me rot. Ik zeg tegen Duynstee, dat is het zelfde wapen man. Duynstee zeg ja dat weet ik. wat doen we ermee? Hij zegt nou dat gebruik ik wel. Want de officier van Justitie zei tegen die rechter commissaris Ingrid is zeer integer weet je wel.maar wij vroegen ons af waarom doet ze dat nou? Zulk soort dingen. Hij heeft er nooit wat mee gedaan.

Nico: ja, ja

Koos: En toen van. De recherche die vroegen zich af hoelang ken je koos al ze zegt van maart of april.terwijl haar opa in Groningen die wist al die kende ik al,die kon ik natuurlijk al en die had gezegd  hey die lange blonde gozer ken ik, Koos ene koos uit Den-Haag die kende ze sinds januari al. Daar deed de recherche niks mee. Maar ik voelde wel, ik hoopte dat de zaak terug ging naar de rechter commissaris.Want die Robby  was ook herkend

Nico: Wat is die rol van die Robby  geweest?

Koos: dat weet ik niet, weet ik niet.

Nico: Wat raar he want die is zo rijk.

Koos: Ik weet het niet, kijk ik werd toe ik pas gearresteerd werd, werd ik, ik vermoed het wel. Toen ik pas gearresteerd werd ik geconfronteerd met een kroon getuige dat was iemand die daar in de duinen liep met een telelens en die had een beeld van die persoon met het meisje En die zou hij op zeker kennen weet je wel. Toen lieten ze hem foto, s zien en ik zat er tussen met een foto confrontatie En ik zat er tussen weet je wel. En op dat moment  en hij wees constant weer 9 aan of 11 en mij niet weet je wel. Ik wist dat ook wel,  ik denk ik zit goed. En toen ging na vier, vijf, toen zat ik in Amsterdam en toen zei ik tegen Duynstee je moet Robbie  laten confronteren met die gozer weet je wel. En toen zei die officier wil ik niet, die officier van justitie wilde dat niet. En uiteindelijk toch wel. En toen werd Robbie  en dat is die man die ik gezien heb in de duinen met dat meisje. En toen denk ik nou ik zit goed. Ik hoef hem niet te vertellen van hoe en wat. Laat Robbie Satter maar vertellen hoe, wat ie daar te zoeken had.

Nico: jaja

Koos: En toen kwam Robbie  bij de Rechtbank, oh was bij het gerechtshof geloof ik. En … daar zat een hele andere Robbie met een bril op, heel kort haar en een snor geloof ik en ik weet niet wat allemaal. Ik herkende hem nog niet eens. En toen zei die vent tegen de rechter, hij zegt tegen die man met die telelens, zit die gozer, zit die man hier in de zaal die je in de duinen heb gezien.
Hij kijkt zo, hij zegt nee. Ik zeg tegen mijn advocaat Van Asperen moet je is kijken hoe die er uit ziet weet je wel.
Nico: Hij is ff veranderd. Zo is het gegaan.

Koos: Zo is het gegaan

Nico: Kijk zoals ik jou schreef. Ze hebben natuurlijk, bij jou in het huis en die anderen die zijn gewoon de dans ontsprongen. Ik heb die Freddie toen gezien, die lachte er alleen maar om.
Koos: Ja, Freddie keek ook altijd scheel, schele bakkes, die berichten die Zeeman

Nico: Ja Zeeman
Koos: Hij vertelt als Koos gaat praten zegt die dan gaan we allemaal voor schut dat is ook zoiets. Dus we hebben het zo gelaten en toen zeg ik tegen Duynstee. Duynstee was niet mijn eerste advocaat.
Nico: Jij zat natuurlijk voor jezelf .. niet bekennen dan maak je een kans en dat is ook logisch natuurlijk. Maar ja, ik had het nooit verwacht van die Freddie dat hij toch naar buiten zou komen hiermee en dan want ze hebben jullie gewoon opgehangen, ze zijn kroongetuige.

Koos: Ja en ik vroeg me af, ook volgens mij Bisschop waarom zegje dat weet je. Want hij zei ja Koos die, oh nee dat zei Fredje, maar echt belastende verklaringen. En zeg maar die Bisschop van Koos heeft mij verteld dat Ingrid limonade, oh nee dat zei Fred,limonade hebt gegeven weet je wel. Ik denk waarom ga jeIngrid belasten. Ik zat zelf toen ook onder de coke. Ik wist niet wat ik later hoorde. (?) weetje wel, ik werkte ’s nachts en ’s avonds met die gasten weg. Met die gasten weg.Zulk soort dingen allemaal. Maar weetje”.in de Mes dag wat ik je geschreven heb, met die Belgische politie. Ik was kwaad jongen

Nico: Daar ken ik me eigen helemaal iets bij voorstellen zeg.

Koos: Omdat ik zo reageerde. Hij ging er van uit dat ik ging praten omdat ik in de Mes dag zat.
Nico: Ik weet je ik heb je al geschreven. Kijk ik heb een hele hoop relaties en kennissen die kennen jou er niet uit halen Koos laten we dat voor op stellen. Maar wel begeleid verlof regelen. Ja

Koos Justitie is echt eh..

Nico: Ik zal morgen ik heb expres niks meegenomen. Ik zal morgen, kom ik je morgen weer opzoeken. En dan zal ik ff dat vonnis, van die man ..  je kent die Gerrit Kroes toch wel.. die had een slagerij om de hoek van de Jacob Catsstraat, daar zat slagerijen Kroes. die z’n zoon , Eddie daar heb ik voor geregeld, die kreeg twee jaar  die heeft hij nooit van z’n leven uitgezeten. Met die off. Vos. Heb ik weer via iemand anders, die kent dan Officier Vos. Die heb  gewoon getekend dat hij die straf nooit hoeft uit te zitten, maar dat kwam in 2006, is dat uit gekomen. Ja ik heb alles, Krantenknipsels alles. Ik heb ze allemaal liggen.

Koos: Maar ik heb levenslang jongen

Nico: Begeleid verlof Koos, je komt er niet uit, maar begeleid verlof
Koos:  Maar ik heb geen tbs.
Nico: Nee, maar jij mag,  jij hebt toch, net zo heb jij nou recht op bezoek zonder toezicht?
Koos: ja

Nico: En vrouwen laten komen dan?

Koos: ook denk ik
Nico; Ja nou dan, dus je hebt ook recht op verlof. Dat ga ik bespreken.

Koos: Dit is echt door justitie … ja zwaar probleem

Nico: Ja zware dingen, maar er zijn veel wegen die naar Rome leiden. Ik heb het met die maatschappelijk werker er over die staat er ook helemaal achter dat je hier wil blijven. Dat is een aardige vrouw trouwens. Maar ik ga dat ff bespreken. Ik moet nog ff met een man die staat bij mij in het krijt. Maar dat komt wel goed. Maar nogmaals dat gaat niet binnen een dag natuurlijk, maar je moet ff geduld er mee hebben. Maar we moeten ff kijken hoe en wat, wat ie wil, wat we daar tegenover kunnen stellen. Ja, je bent al lang genoeg gestraft. Koos je hebt rare dingen gedaan maar dat maakt helemaal niks uit. Ik zeg tegen die maatschappelijk werkster nu net ook. Dat is in een tijd geweest dat ie ff de weg kwijt was. Dat is dan jammer. Dat zegt zij ook daar praten we niet meer over.
En als Koos ze verhaal kwijt wil zegt ze, dan zou dat alleen maar prettig voor hem zijn en voor de rest houdt het gewoon op. ik laat het morgen wel zien. Ik neem morgen die cd’tjes mee.
Heb je nog iets anders nodig?

Koos: Ik heb die tienerschit die heb ik hier. Heb je die gezien?

Nico: ja ja nee natuurlijk niet hoe kan ik die hebben gezien dan?

Koos: Hier kijk maar.  Wel geil hoor.

Nico:  ja dat ziet er goed uit. ik ga weg en zeg..Nou je heb een leuke kamer. nee daar komen we wel uit Koos.We gaan.. Kijk ik heb een gigantisch bedrijf he. Ik zit in de mango, avocado”s kokssnoten allemaal export. Dus ik kom allemaal bij die hoge ooms terecht en die ex van mijn die bloed hoer haar nieuwe man kwam er ook nog even bij, een multimiljonair die heeft zijn bedrijf verkocht voor geloof ik 790 miljoen euro deed iets met de chipknip. En die staat nu bij mij ook in het krijt, heeft veel connecties in de tweede kamer, dus dan weet je het wel he. Er zijn wel wat mogelijk heden hoor!

Koos: Ik geloof het wel want ik heb het zelf meegemaakt met die Stolk die rechter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s