laatste half uur.

 

Koos: Niet dat ik er bewust mee bezig was. maar Astrid leeft nog hè . Dat heb ik je verteld hè. Als ik vast zat. Astrid belde dan op naar Stolk en hij kwam zelfs op de arrestantenbewaarplaats hè Stolk hé.

Nico:  Zo dan.

Koos: ja serieus.

Nico:  Ja ik geloof je Koos.

Koos: Ja ik was vrijdag, nee, zaterdag was ik gearresteerd en s”maandag in de ochtend kon ik gewoon gaan. Toen kwam Stolk op de arrestantenbewaarplaats. En toen kon ik gaan.

Nico:  Ongelooflijk hè.

Koos: In Hoofddorp een inbraak gedaan was in november of zo 1978 nou een inbraak en toen weg gekomen… in die zin wegkomen hoe heet dat ( Koos zit even te denken)  ja ik had Hector toen bij me in de auto, dus die auto stond er nog wel weet je. maar ik kon wegkomen met die agent achter me aan weet je wel.Ik heb niet omgekeken hoor.. en ik hoorde hem wel schreeuwen en weet ik het allemaal. dat ik niet eens in de gaten had dat ik in een sloot liep.

Nico;  Ha ha.

Koos: Ik liep er keihard in weet je wel en ik hoorde nog knallen weet je wel. Nou goed toen ben ik uit die sloot gehaald op de kant getrokken Nou toen kreeg ik zo drenkeling pak aan en toen en toen hebben ze mijn wagen, die hebben natuurlijk daar zien staan met die hond erin. Het was in Hoofddorp En Hector hoorde ik s”nachts blaffen. Woef woef weet je wel zo. Nou en in ieder geval gingen ze….Want ze vroegen zich af waarom loopt die man nou weg, weet je wel. en er werd geschoten. het was gewoon een simpele inbraak in een hoetel was dat een café-restaurant. En ik dacht dat ik die alarmpiepers afgeknipt had en die waren ook afgeknipt, maar er stond nog stil alarm op direct verbonden met het politie bureau. En toen kwamen ze ook kinderporno tegen natuurlijk die had ik in de auto liggen. maar toen was het nog niet strafbaar weet je wel. Nou dat hebben ze onthouden weet je wel. En toen zat ik op het politie bureau…Nee dat was weer anders. Ik ben meerdere keren door Stolk eruit gehaald. Ja

2509-PictureNico:  Die heb jou er heel wat uit gehaald zeg.

Koos: Ja en Stolk zei ook: “als  eh…. dan moet Astrid bellen “weet je wel “met een grote zaak

Nico:  Die heb jou heel wat gered zeg. Steeds weer hè.

Koos: Ja.

Nico:  Die man was echt helemaal gek op jou  man.

Koos: Ja. “ik mag hem graag.” Of nee hoe zei die dat: ” Ik vind “, dat zei die tegen Astrid door de telefoon. “Ik vind dat hij een kans moet krijgen.” Maar goed dat was dan een inbraak. Die overval op de Copernicuslaan. Er zijn nog wel meer zaken hoor. En dan die kennis die ik daardoor kreeg natuurlijk…Stolk….en natuurlijk het…verwarrende wat zich toen begon af te spelen en dat is natuurlijk ook wel voor mij van belang. Wat ik nu allemaal zeg, wat ik dat toen allemaal gedaan had, want ik schaamde me echt kapot die delicten die ik  gepleegd had. Stolk had mij nooit tegen moeten houden…in die zin weet je wel…. om het..toch weet je wel toen ik zei ik ga naar PWC toe weet je wel zo om erover te praten…. ja nee niet om er over te praten maar om te vragen of ze me vast willen houden.

Nico:  Ja ja

Koos: Dat was voor Stolk natuurlijk een bedreiging: Hij zegt: “waar ga je dan over praten dan weet je .”  Ik zeg: ” het gaat helemaal niet goed met mij weet je wel.

Nico:  Oh ja?

Koos: Toen ik daar aankwam en zat te wachten zei mevrouw Knijper: Wat doe je hier het zonnetje schijnt. Je zit erbij of je iemand moord hebt weet je wel, en komt nog bij nou was voor mij weer een reden om weg te gaan.

Nico:  ja ja ongelooflijk hè.

Koos: Ja het is heel ongelooflijk maar dat is voor justitie natuurlijk een blamage en voor de rechtelijk macht want die hebben natuurlijk bij weten en zeker weten weet je wel. Omdat het gewoon niet kon weet je wel. Maar ze dorsten hem niet aan te pakken weet je wel.

Ook hier is Koos weer bezig met een verzinsel. Je kan namelijk je niet melden in welke gevangenis, inrichting dan ook, je kan je alleen melden op een politiebureau. Het zogenaamde melden van Koos. Was wel een dreiging voor Stolk. Want Stolk was de mededader van de moord op Thialda Visser toen Koos dat mij vertelde in 1994. Waarbij Thialda in haar vagina werd gestoken met een schaar door Stolk. En koos haar een balpen in haar oor had geslagen. Het enige juiste, en dat geloof ik wel, wat hij verteld: “Dat Stolk zich zorgen maakte als koos ging praten. 

Nico:  Ik heb van de week hè. nee vorige week toen ik in het ziekenhuis lag. Toen dacht ik echt. Ik ga dood. daar dacht ik echt aan. Omdat die man zei: Ja misschien verlies je je been wel.

Koos: Ja ja.

Nico:  En ik ken een kameraad van mijn die moest ook zijn been verliezen en die ging dood in dat ziekenhuis. eerst zijn ene been afgezet en toen die andere. dat heb hij niet overleefd. Toen heb ik zitten denken, dat ik natuurlijk ook een schoft bent geweest in mijn leven natuurlijk.. Ik ben geen heilig boontje geweest. Ik heb ook alles gedaan wat God heeft verboden. Ik denk ik zal eens het een andere op papier gaan zetten beetje voor de na bestaande of zo. Ik denk als ik later dan naar boven ga dat het me dan nog vergeven wordt of zo iets. heb jij dat nooit? Dat al het gene wat je hebt gedaan om op papier wil zetten.

Koos: Ja ik heb wel bepaalde stukken op papier gezet hoor.

Nico:  Ja stukken op papier wat niemand weet dat bedoel ik.

Koos: ja je weet zelf als je vast zit zo”n cel controle en je weet niet wat er gebeurd hè.

Nico: Ja daar  ben ik het met je over eens Koos.

Koos: En dat blijft toch weer, want ik weet zeker, ik ben natuurlijk niet vergeten wat ze daar in Amsterdam tegen me hebben gezegd.

Nico:  Ja ja met dat ene been.

Koos: Je staat met je ene been in het graf wel je wel die procureur Feber houdt u daar rekening mee. Je staat met je ene been of voet staat in uw graf en die BVD zei: “je moet gewoon je mond er over dicht houden zegt ie. Ik zeg: “wat moet ik dan doen,” “je mond gewoon je mond er over dicht houden” Kijk die relatie met Stolk of weet je wel, maar die relatie op zichzelf is natuurlijk wel een belemmering geweest . Dat kan je zelf lezen in het boek. maar ehhh… Fred de been heb er misschien over gesproken. Als iemand gaat vertellen: “Koos was ook bevriend met Nico van Empel dan hadden ze je jou ook verhoord hoor. ”

Nico:  ja ja

Koos: En bij Stolk  maar vier of vijf regels weet je wel. Hij zei: “Nou heren als jullie verder wat willen weten dan hoor ik het wel.” Ik moet nu naar mijn werk of ik moet nu….

Nico:  Ja ja  je zegt het goed.

Koos: Terwijl dat toch en dat is niet zo maar een Nico van Empel. Nee dat is iemand die bij de rechtelijk macht werkt en dat valt de recherche natuurlijk ook op.. beseft van hè. als net wat jij zegt weet je wel… maar dan komen ze er niet mee weet je wel.

Nico:  Ja ja.

Koos: Want er zit iemand die zijn mond houdt. Die zegt niks. ze zeiden tegen mij:  “denk je dat je hier mee weg komt”  Ik zeg: ” mee weg komt!” ik heb hier niks mee te maken. ja maar dan kan je het beter zeggen van hoe of wat.. Ik zeg wat moet ik dan zeggen dan? Jullie komen met dingen aan waar ik niks mee te maken heb.

Nico:  Ja hij is in een laat stadium nog zelfs bij jou op de recht zitting geweest hè.

Koos: Ja in de recht bank zat ie zo ( knikkend) komt wel goed. Zo voeld ik het.

Nico:  Ja ongelooflijk hé.

Koos: Kijk en dat zijn natuurlijk weet je wel het verhaal. Ik ben buiten ( Koos bedoeld hier Stolk) dan kan i de boel in de gaten houden. maar hier binnen kunnen we niks. Dat weet jij ook wel. Ze kunnen je a-la– minuut overplaatsen weet je wel.

Nico:  Ja maar ze lopen hier wel met jou weg,. dat hoor ik van die man.

Koos: Het is wel justitie  het is wel justitie hé.

Nico:  ja ja maar ze willen je hier graag houden en je doet het goed hier zeggen ze.

Koos: Ik wil ook graag hier blijven weet je wel.

Nico:  Ik bedoel ze zijn toch heel netjes tegenover jou.

Koos: Ja dat zal wel, dat moest er nog eens bijkomen zeg. Bij wijze van spreken. ja ja.

Nico:  En je word goed behandeld, tenminste dat neem ik aan van wel. Ja toch?

Koos: ja precies en dat is dat stukje gevaar wat er in zit weet je wel.

Nico:  ja ja.

Koos: Ik heb daar geen zin meer in weet je wel. Om met die gevoelens te leven weet je. Kijk ik zal best wel een keer dood gaan. het kan morgen zijn, overmorgen kan ik dood zijn. Ik zal best weleens dat hele stuk eens helemaal willen opschrijven . En na me dood ja dan mag het van mij openbaar worden. Ik hoef me eigen niet meer te schamen voor mijn familie niet, helemaal voor niemand niet.

Nico:   Ik vind dat je je eigen ook helemaal niet hoeft te schamen.

Koos: Nee, nee maar toen. Ga maar zeggen dat je ligt te rotzooien met een vent of wat dan ook.

Nico:  ja Koos maar luister eens…

Koos: Nee maar zo was het toen voor mij wel weet je.

Nico:  Dat ben ik direct met je eens., maar dat was Koos H. Nu zit ik tegenover Koos Hertogs

Koos: ja

Nico:  En niet Koos H van het boek of de krant of wat dan ook. Begrijp je wat ik bedoel Koos?

Koos: Ja ik begrijp het wel, maar.

Nico:  Ga maar niet meer liggen ( koos wilde weer gaan liggen op de bank) want ik moet weg het is alweer drie uur.

Koos: maakt niet uit.

Nico:  Ha ha

Koos: het gaat er bij mij om weet je wel. dat het zeer gevoelig is.

Nico:  Nee maar dat snap ik wel Koos. Het is je imago wat je van de week tegen me zei.

Koos: Nee nu niet. Maar toen., Nou niet> Nou is het gewoon de angst.

Nico:  Tuurlijk je moet niet bang zijn.

Koos: Nee luister. Nu is het gewoon de angst weet je wel. Ik ken er om heen draaien hoe ik wil. laten we het zo zeggen. Ik moest voorkomen bij het gerechts-hof hé. toen werd die vraag nog even aan mij gesteld. door de president van de Haagse recht bank. heb ook in de Panorama gestaan. En die president vroeg voordat de zitting begon.Heeft u ook met iemand buiten contact, die hier ook bekend is. Zo iets.

Nico:  ja , nee

Koos: En toen zei ik: nee nee is gelul, hopende dat ik er van zou worden ik rekende op Stolk.

Nico:  ja ja

Koos: Maar het gerechts-hof gaf me nog levenslang.

Nico:  Ze wisten het ze wisten het.

koos: ja het gerechts-hof wist het niet. Maar er waren genoeg mensen die het wel wisten. De officier van justitie,rechter commissaris lelyveld wist het . de Haagse recherche die hadden me toch gearresteerd die wisten het.

Nico:  Kijk ze wisten het. dat zeg je goed. Ik begrijp ook wel wat je zegt hè. Kijk die drie moorden die heb je gepleegd. dat kunnen we niet onder stoelen of banken schuiven. maar het feit hoe het gegaan is. daar ben je het niet mee eens. Want in principe had het zomaar vrijspraak kunnen zijn. Ondanks dat je het hebt gedaan.

Koos: Nee in principe had ik wel veroordeeld kunnen  worden. maar er gaat er mij om hoe de recherche het heeft gespeeld.

Nico:  Dat probeerde ik het zelfde te zeggen.

Koos: Ik zal best wel levenslang hebben verdiend. zeker weten. Ja ja het gaat erom hoe ze deze zaak….

Nico:  Het gaat erom hoe de zaak is behandeld want je had in principe zonder kroongetuigen vrijspraak kunnen krijgen

Koos: In die zin wel

Nico:  In die zin…

Koos: Toen wel ja….maar dat konden ze niet maken. Omdat ze het hoog hebben gespeeld. En ik met mijn lijpe kop, nou ja lijpe kop,  ik zat zo niet in elkaar. Ik ontkende het gewoon. Ik ging niet zeggen wat ik allemaal tegen jou  gezegd heb. Ik ging niet zeggen toen ik de recht zaal binnen kwam van : “Hey dat is Robbie Satter niet die daar zit meneer” het is Robbie Satter wel maar die meneer met die telelens,die kan hem nooit herkennen. Dat is ook logisch. Ik zou hem ook niet…, ik herkende hem bijna ook niet. Nou hij had toen geen bril en hij had dat haar niet zo…. helemaal strak achterover weet je wel. Niemand en zelfs mijn advocaat niet die er wat van zei weet je wel.Die beschuldigd ik nu ook van dat hij zich heb laten voeren door de recherche.

Nico:  Ja dat kan natuurlijk.

Koos: Hij had dat wapen… Hij had bij de recht bank moeten zeggen ” meneer ze is bij mij geweest met dat wapen.”Hij had gelijk moeten op treden weet je wel. zeker toen die procureur toen zei ze….

Nico:  En dat ging feitelijk over het wapen van die Zweedse meisjes?

Koos: Maakt niet uit. Het gaat er om dat Ingrid daar een lul verhaal zit te houden terwijl justitie zei: “ze is zeer integer weet je wel ” Het gaat er niet om wat er met dat wapen gebeurd is. het gaat er om dat ze met dat wapen bij Duynstee is geweest en drie vier weken later “Oh Oh”ja dan moet je aangifte doen zei tante Nel. “ja ja dat doe ik ook wel”weet je wel. En ze werkte helemaal  mee weet je wel en een heel lul verhaal en zal dat andere dan geen lul verhaal wezen? Echt waar kijk en dan had die zaak wel gaan spelen van die Zweedse meisjes. Als Ingrid gezegd had:  “Ja ik ben gebeld en ik moest dat wapen brengen en vandaar dat ik …..( Koos wil zeggen : De Zweedse meisjes daar gezien) en ja dan had dat andere misschien ook boven gekomen.. En misschien is dat wel zo gebeurd. je weet het niet.

Nico:  je weet het niet?

Koos:  Die blikken van hun waren misschien… nou ja van Ingrid die waren misschien.. ja die zat natuurlijk ook met haar imago-tje van sadistische en weet ik allemaal wat.

Nico:  Ja.

Koos: He? Wie weet wat.

Nico:  ja koos ik moet nu naar die gozer toe en ik zie die Hans vandaag en daar ga ik even een borrel mee drinken met die gek.

Koos: Ja hij mag op bezoek komen.

Nico:  Ja dat zal ik eens met hem overleggen Koos. Vind je dat leuk?

Koos: Ja

Nico:  Hey Koos laat me zondag nog even langs komen want maandag ga ik weg.

Koos: Ga je maandag weg?

Nico:  ja maandag voor 95 % morgen weet ik het en dan…

Koos: Zondagmiddag twee uur?

Nico:  Ja, zondagmiddag twee uur even gezellig Zal ik wat lekkers meenemen?

Koos: Je mag niks lekkers meenemen. Oh een filmpje?

Nico:  Een filmpje natuurlijk of iets lekkers om te vreten.

Koos: Nee je mag beslist geen eten meenemen.

Nico:  Ja dat zien ze toch niet.

Koos: Sigaretten ook niet. verleden week lag hier een pakje Thaise sigaretten op tafel hé  jou sigaretten hè .. toen zei die hoe kom je aan die sigaretten

Nico:  Oh vergeten

Koos: toen zei die: je mag geen sigaretten en etenswaren meenemen weet je wel

Nico:  je mag niets invoeren.. Nou dan ga ik nu naar die imbeciel…

Op de gang aangekomen zeg ik tegen Koos. Weet je Koos ik geloof zonder meer dat het hele proces niet is gegaan zo als jij het  het liefs gezien had. En ik weet zeker dat sommige kroongetuigen  mededaders waren. Maar ook jou verhaal klopt niet. Hoe zo dan? Nou we hadden het zonet even over Emy de Boer. Die volgens jou zeggen dood schoot op de trap. En dat kan niet zo gebeurd zijn zoals jij het heeft verteld. Bij die Emy zijn namelijk sporen van chloroform gevonden. Jij praat net als de Mes-dag die zeggen ook mij verhaal klopt niet. Je lijkt wel een rechercheur. Nou nee dat niet. En het maakt me ook niets uit. Alleen het klopt niet.Nou ja  kijk ik heb haar wel dood geschoten maar ik heb haar eerst in het kamertje bedwelmd en toen verkracht. Daarna toen alles achter de rug was wist ik niet wat ik moest doen. Ik zei tegen haar dat ze weg kon gaan. En toen ze van de trap afliep draaide ze zich om en zei: Maar ik ga naar de politie. En toen heb ik haar dood geschoten en toen naar boven getrokken en haar uitscholden waarom luister je niet vieze hoer en toen ging ze dood. Zo is het gegaan. En nogmaals Koos mij maakt het allemaal niet. Er zijn wel meer verhalen die niet kloppen. Je verteld  in 1994 toen ik je vroeg waarom beken je die andere moorden ook niet en toen zei je: Nee dan kom ik er nooit meer uit. Want je eerste moord  wat je vertelde in 1994  Het gesprek stopt de bewaarder komt me ophalen.

Terug in de auto in de auto aangekomen vertel ik Kees dat hij veel over de Zweedse meisjes heeft gesproken en mijns inziens zijn eigen rol daarin onder de mat wil vegen. Hij verspreekt zich ook een keer. En ik weet uit betrouwbare bron dat Koos. Fred, en Ingrid het hebben gedaan. Alleen dat vertel ik niet aan Kees. Er was toen zelf sprake van dat een zwager van Koos medeplichtig was aan de twee moorden. Ik heb toen veel met hem gesproken. Hij was ook degene  die aan mij vroeg of ik bij Koos op bezoek wilde gaan. Ik heb nooit een woord uit hem kunnen krijgen. En  om eerlijk te zijn geloof ik het ook niet. Of hoe wel hij daar wel de bar man was. En toen ik hem vroeg heb jij die meisjes  dan niet gezien? Zei hij: “ ik was vrij die dag”   Kees is in elk geval blij dat Koos  er goed over heeft gesproken. En hij zegt ik ben benieuwd. En over Stolk nog wat gezegd? Ja maar dat is niet zo interessant. En ook weer over Emy de Boer. Die de muur had gegranold .

Morgen is minder blij dat er voor zondag een bezoek is gepland.

 

 

 

 

 

 

.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s