Levenslang moet levenslang blijven.

Althans dat vind Jack Keijzer, en vele met hem. Jack Keijzer probeert  de wet wederom te veranderen. Zoals ze dat in Engeland doen. Ik heb alle begrip dat de nabestaande er zo over denken.

Jack Keijzer, lid van het Burgercomité tegen Onrecht en de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Sinds vorig jaar heeft in Nederland een levenslang veroordeelde na 25 jaar recht op een herbeoordeling. En dat is tegen het zere been van veel nabestaanden. Nogmaals het is verschrikkelijk wat Jack Keijzer is overkomen, twee kinderen verliezen door toedoen van een moordenaar is een onuitwisbare nacht merrie. Ouders gaan er van uit dat de kinderen hun ouders begraven en niet andersom. Althans zo denk ik erover. Maar we moeten wel realistisch blijven. 25 jaar dat is lang, ja heel erg lang. Wat kan er allemaal niet gebeuren in die jaren. Een wereld oorlog, verschrikkelijke natuurrampen IS aanslagen of van welke groepering dan ook. Er zullen helaas nog vele liquidaties plaats gaan vinden. De misdaad stopt niet met langdurige gevangenisstraffen. Als een dader 25 jaar is. Dan is het goed  mogelijk dat de nabestaanden al niet meer leven. Is de dader over de vijftig jaar, is de kans groot dat hij in de bajes sterft. Het is ook geen garantie dat hij na 25 jaar vrijkomt Ga er maar aanstaan om 25 jaar in het gareel te lopen. Dat lukt de mens niet eens in de vrijen maatschappij. Daarbij hebben de nabestaanden ook nog recht om een woordje mee te praten.  Je kunt er vanuit gaan dat  in principe, een levenslang veroordeelde, blij wordt gemaakt  met een dooie mus.

Jack Keijzer vind ook dat ze het te makkelijk hebben in de bajes. Dat is een uitspraak, waar veel mensen het mee eens zijn. Dat zijn de mensen die de dans zijn ontsprongen.  Die zelf de belasting hebben opgelicht, die bij een inbraak, meer hebben opgegeven dat er in werkelijkheid was gestolen. Over de politiek maar te zwijgen. Nee het  valt niet voor iedere gedetineerden mee

ik heb mijn gevangenisstraffen, vrij gemakkelijk en vaak lachend uit gezeten. maar dat waren straffen om te overzien. In de Sprang even twee weken op de bloknoten zaal en dan reiniger. Weliswaar geen televisie op cel en om 10 uur het licht uit. Maar veel boeken lezen en schaakboeken en het wetboek leren kennen. Van de sprang  naar Doetinchem, ja een half open kamp. Stelde niets voor. Dan 5 maanden in Haarlem, in de keuken werken dan 5 maanden. van Haarlem  naar   Warnsveld, een open kamp, zat meer in het sekshuis  dan dat ik werkte. Drie maanden in Scheveningen, was ik schilder , ook de hele dag uit je cel.  De Noordsingel in totaal 36 maanden, was al die tijd, badknecht, of reiniger zelf nog drie maanden koffie moeten zetten voor me medegedetineerden. Het was gewoon een kwestie je afsluiten van de buitenwereld, en afwachten dat je tijd erop zat.  Maar dat waren kut straffen vergeleken bij 25 jaren. Maar honderden  andere jongens, die ik daar hebt meegemaakt hadden het niet zo makkelijk. Hadden vrouw en kinderen. hoeveel hebben er geen zelfmoord gepleegd? Zover ik weet 28. Die waren niet bestand tegen het regiem. Maar er zijn er ook zat, die toch weer in de fout zijn gegaan na hun moeilijk detentie. Zodra de deur weer open gaat, en de deur weer achter je dicht slaat. Ben je het allemaal alweer vergeten.

Er zullen helaas nog vele liquidaties plaats gaan vinden. De misdaad stopt niet met langdurige gevangenisstraffen.

We kunnen zwaarder straffen, maar de moordenaars, brandstichters, geweld, pedofilie, verkrachters en kindermoordenaars, inbrekers,wiet telers, importeren van drug, giflozingen xtc, oplichters, wapenhandel, corruptie etc etc.  Ze blijven bestaan. En het wordt almaar erger. De onderwereld is in bezit van een ongekend kaliber wapens, en ongekend veel geld.

Misdaad  is en blijft een moeilijk onderwerp. Misschien is de enige oplossing voor huur moordenaars wederom de doodstraf in te voeren. Maar of dat nu zo humaan is. Je moet er niet aan denken, dat als later blijkt dat diegene onschuldig was. Want bij Justitie worden nogal wat fouten gemaakt.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.